Wat is NH?

Natural horse-man-ship staat voor het natuurlijk omgaan met paarden om zo tot een betere communicatie te komen met je paard.

Aan de hand van verschillende programma's (Pat Parelli, Monty Roberts, Klaus Ferdinand Hempfling,...) kan je jezelf zowel fysisch, mentaal en emotioneel verder ontwikkelen om zo een betere band te creëren met je geliefde viervoeter. Het is de bedoeling om je via deze manier te leren communiceren met je paard, zoals zij dat onderling ook doen. Weg met zwepen om ze te straffen, of sloffen om ze mooi aan de teugel te laten lopen, of sporen... Al deze, en vele andere, accessoires mogen wel gebruikt worden voor de show, maar ze mogen ZEKER GEEN verlengstuk zijn van je lichaam om je paard te straffen. Je kan ze wel gebruiken om je paard te belonen of om jezelf te beschermen (carrotstick van Pat Parelli).

Zelf volg ik het programma van Pat Parelli, en geloof me, elke dag sta ik nog versteld van het verschil tussen hoe ik iets aangeleerd werd op manege en hoe je heel simpel enkele problemen kan oplossen of vermijden. Het vraagt natuurlijk enorm veel oefening en tijd om de juiste techniek onder de knie te krijgen, maar eenmaal je dat weet en waarop je zeker moet letten bij je paard, zul je enorm veel leren van je trouwe viervoeter.

dinsdag 26 februari 2008

Natural horsemanship in m'n leven....

Alles begon toen ik telkens voor dezelfde problemen kwam te staan met mijn engelse volbloed. Steeds weer schrikken voor die kleine dingen, de onderlinge communicatie die faalde.. Ik had er genoeg van, toen ben ik beginnen zoeken naar oplossingen.

Ik was 14 jaar toen ik uiteindelijk over Monty Roberts begon te lezen en zijn verhaal met Shy Boy. (zeker een aanrader voor mensen die nog niet overtuigd zijn van de techniek). Naarmate mijn inzicht vorderde in paardengedrag, zag ik ook veranderingen in de relatie tussen Cashmir (mijn merrie) en mezelf. Niet altijd even positief, maar wel voldoende om uit te leren. Langzaam aan begon het me meer en meer te interesseren.

Langzaamaan heb ik de techniek van dhr. Roberts onder de knie beginnen krijgen en het wierp zijn vruchten af. De join-up is iets wat iedereen moet begrijpen, het is een basis in het verstaan van paarden.

Ik heb momenteel niet veel tijd om verder te typen, wegens school en dergelijke, maar ik doe mijn best om hier zoveel mogelijk over mijn eigen ervaringen en natural horsemanship op zich te vertellen..

C you soon!

maandag 25 februari 2008

Klaus Ferdinand Hempfling: Stallion Training

Hier hoeft ik echt geen woorden aan te verspillen. Dit is echt het perfecte voorbeeld van: een foto zegt meer dan 1000 woorden, wat zegt deze video dan?!?

http://nl.youtube.com/watch?v=vvjULYAZNUs

zondag 24 februari 2008

Wie? Wat? Waarom?


Beste lezers/bezoekers,

Welkom op mijn blog, waar ik jullie hopelijk wat bij zal leren omtrent Natural Horse-Man-Ship.

Wat is NHS nu eigenlijk?
Wie droomt er niet van als rasechte paardenliefhebber: Samen met je kameraad, zonder enig contact en toch in verbinding, rustig gaan wandelen. Compleet vertrouwen in elkaar, wetende dat zowel jij als je paard voor elkaar zullen vechten in moeilijke tijden. Het samen wandelen zonder longe, zonder halster, gewoon in volledige vrijheid. Dan nog niet gesproken van het wederzijds respect dat kan ontstaan. Dit alles is mogelijk dankzij Natural Horse-Man-Ship. Met heel veel inzet en heel veel geduld, maar o zo de moeite waard kan het een droom zijn die tot werkelijkheid komt!

Eén van de vele beroemde Natural Horsemen is Pat Parelli, en wat ik je allemaal zal vertellen via deze blog, is dankzij deze man! Maar op mijn blog zal ik nog wel enkele onderwerpen aan deze en nog vele andere 'horsemen' spenderen.

Groetjes

Kevin