Wat is NH?

Natural horse-man-ship staat voor het natuurlijk omgaan met paarden om zo tot een betere communicatie te komen met je paard.

Aan de hand van verschillende programma's (Pat Parelli, Monty Roberts, Klaus Ferdinand Hempfling,...) kan je jezelf zowel fysisch, mentaal en emotioneel verder ontwikkelen om zo een betere band te creëren met je geliefde viervoeter. Het is de bedoeling om je via deze manier te leren communiceren met je paard, zoals zij dat onderling ook doen. Weg met zwepen om ze te straffen, of sloffen om ze mooi aan de teugel te laten lopen, of sporen... Al deze, en vele andere, accessoires mogen wel gebruikt worden voor de show, maar ze mogen ZEKER GEEN verlengstuk zijn van je lichaam om je paard te straffen. Je kan ze wel gebruiken om je paard te belonen of om jezelf te beschermen (carrotstick van Pat Parelli).

Zelf volg ik het programma van Pat Parelli, en geloof me, elke dag sta ik nog versteld van het verschil tussen hoe ik iets aangeleerd werd op manege en hoe je heel simpel enkele problemen kan oplossen of vermijden. Het vraagt natuurlijk enorm veel oefening en tijd om de juiste techniek onder de knie te krijgen, maar eenmaal je dat weet en waarop je zeker moet letten bij je paard, zul je enorm veel leren van je trouwe viervoeter.

vrijdag 21 maart 2008

The Seven Games

Beste lezers

Vandaag zal ik mijn best doen om de Seven Games van Pat Parelli uit te leggen. Nadien zal ik jullie ook meedelen welke problemen je ermee kan oplossen. (Ik werk voornamelijk met voorbeelden van Pat Parelli, omdat ik het programma zelf aan het volgen ben.) Zelf vindt ik het heel goed uitgelegd, zowel voor leken als voor professionals.

De Seven Games zelf zijn:

  1. The Friendly Game

  2. The Porcupine Game

  3. The Driving Game

  4. The Yo-Yo Game

  5. The Circling Game
  1. The Sideways Game

  2. Squeeze Game

Game # 1: The Friendly Game
Dit spel bewijst aan je paard dat je hem niet zal benaderen als een roofdier, dat je vriendelijk en betrouwbaar bent. Je moet zijn vertrouwen proberen te winnen en hem kunnen strelen met een vriendelijke manier van "voelen". En dit overal op zijn lichaam. Geen enkele plaats mag een 'Don't though me there' plaats zijn. Elk gebied waar hij defensief is naar jou toe, vertelt je over zijn skepticism tegenover jou.

Door gebruik te maken van benadering en terugtrekking, kan je uitzoeken tot waar je kan gaan bij je paard zonder hem te forceren. Nadien kan je dit ook proberen met bijvoorbeeld het smijten van een touw, een plastic zak, jassen,... Gebruik alles wat je maar kan bedenken. Dit maakt je paard moediger, hij krijgt meer vertrouwen en wordt minder skeptisch. Zorg er wel voor dat je dit alles doet aan een los touw, zo kan je zien dat je paard vertouwen in je heeft. Een paard vastknopen is het slechtse wat je kan doen. Het paard wordt hierdoor heel angstig.

Game #2: The Porcupine Game
Het tweede spel heet "The Porcupine Game" als herinnering aan het feit dat het paard niet mag leunen tegen druk, maar er moet leren voor te wijken. Als je hem dit leert, leer je hem hoe hij moet reageren op de teugel, op het bit of aan de benen. De druk start heel zacht en loopt op tot het paard reageert. Wanneer het paard beweegt, moet je de druk ONMIDDELIJK stop zetten.

Deze druk wordt toegepast in vier fasen - druk op het haar, daarna de huid, dan op de spier, en als laatste op het bot! Elke fase wordt sterker, en er is geen terugtrekking van de druk totdat het paard tenminste 1 maal probeert te wijken. Op deze manier leert het paard dat hij de juiste beweging heeft gemaakt wanneer jij de druk stopzet. Als hij reageert op fase 1, ga dan niet verder. Als het duurt tot fase 4, wees bereid om vol te houden totdat het paard comfort vindt in het wijken. Beloon het paard zijn kleinste inspannig, dit aan de hand van een aai en een glimlach op je gezicht (denk aan The Friendly Game).

Vergeet niet om 'The Porcupine Game' op alle delen van je paard toe te passen! Denk hierbij aan de neus, de borst, de nek, de voorhand, de achterhand en alle andere plaatsen waar dit nodig zou zijn!

Game # 3: The Driving Game
Dit spel leert het paard om te reagern op impliciete druk. Hier suggereer je waar je je paard wil verplaatsen (bv: de voorhand) en het paard verplaatst zichzelf zonder dat je hem aanraakt! In het beginnen zal je dit moeten oefenen vanop een dichte afstand. Naarmate je beter wordt en je vorderd in de levels, zal je dit kunnen toepassen van op grotere en verdere afstanden. Dit spel kan leiden tot een onzichtbare communicatie tussen paard en mens

Nogmaals, de vier fasen zijn belangrijk - fase 1 is het afluisteren van de lucht, fase 2 is licht tappen met de vingertoppen op het paard, fase 3 is de middellange en de nadruk op het tappen met de vingers, fase 4 is het zacht 'slaan' met de vlakke hand.

Dit blijf je doen met hetzelfde ritme! Onmiddelijk wanneer het paard reageert, al is het maar met de kleinste respons, beloon hem. Laat je arm relaxeren, lach en geef je paard een aai. Het duurt echt niet lang voor het paard beseft wat je bedoeld, en dat hij al wijkt voor fase 1. Doe dit ook in verschillende richtingen: voorwaarts, achterwaarts, zijwaarts, de voorhand, de achterhand,...


Game #4: The Yo-Yo game
Stuur het paard achteruit, van u af, en breng hem vervolgens naar voren in een rechte lijn, gebruik makende van je touw. Het doel is om voorwaartse en achterwaartse bewegingen soepel en gelijk te verkrijgen.

Heel belangrijk is dat je het volgende begrijpt: een paard is niet gewoon van achteruit te gaan, het zijn vluchtdieren. Vluchtdieren gaan instinctief vooruit! Wij willen bereiken dat je paard gaat nadenken voor hij iets doet!

Gebruik hier terug vier fasen en de "scharnieren" in uw vingers, pols, elleboog en schouder. Start fase 1 door gewoon te schudden met je wijsvinger naar het paard. (met je touw in je handen) Fase 2, schud met je pols, zodat het heel zachtjes het touw beweegt. Fase 3, buig je elleboog en schud met het touw via je onderarm. Fase 4 is dan uiteindelijk om je elleboog volledig te strekken en je met je hele arm te schudden aan het touw. Stap over van fase naar fase zolang je geen antwoord gekregen hebt van je paard. Gebruik voor elke fase ongeveer 3-5 seconden. Op het moment dat je je paard de beweging ziet maken naar achteren. Stop onmiddelijk met bewegen en glimlach! Zo zal je paard beseffen dat hij de juiste oplossing heeft gevonden!

Hier is het ook heel belangrijk om beide ogen van het paard op je gericht te hebben. Van zodra je paard zijn hoofd draait, zal je de rechtheid en het achteruitgaan verliezen! Je moet hier echt wel op details letten en ervoor zorgen dat je je paard een stap voor bent.


Game #5: The Circling Game
In dit spel gaat het allemaal over het ontwikkelen van je paard, zowel 'mentally, emotionally and physically'. Het leert hem om verbonden met je te blijven en toch die slappe koord te behouden terwijl hij op het zelfde tempo blijft stappen, draven of galloperen.

Er zijn drie onderdelen in 'The Circling Game': Het versturen, het toelaten en het terugbrengen. Dit alles moet gebeuren zonder maar één pas te verplaatsen. Om het paard te versturen, leidt je zijn neus in de richting die jij wil dat hij gaat. Als hij niet wil vertrekken, spoor hem dan aan met het uiteinde van je touw doormiddel van het te zwaaien naar z'n nek. Eenmaal hij is vertrokken, lach en geef het touw telkens door achter je rug.

Onder het toelaten verstaan we het volgende: Het paard de mogelijkheid en de verantwoordelijkheid geven om zijn pas aan te houden. Doe dit gedurende minimum 2 rondjes en maximum 4 rondjes. Als je constant moet vragen aan je paard om vooruit te gaan, dan is hij het spel aan het winnen, en dat is niet de bedoeling. Vertrouw je paard dat hij het juiste zal doen.
Als hij stopt, draai je om, kijk hem aan met een boze blik, zet z'n neus terug in de juiste positie en laat hem terug vertrekken. Als hij vertrekt: Simply smile :-).

Om hem terug bij je te brengen doe je het volgende: Draai je om en kijk hem aan, laat het touw zachtjes in je handen vloeien naar jou toe (tot je een bijna strak touw overhoudt tussen jou en het paard) en zwaai dan met het uiteinde van het touw naar de achterhand van je paard. Doe dit tot hij zijn achterhand draait en recht naar je kijkt.

Doe hij dit --> stop and smile!!! Breng je paard tot bij je en aai hem (Friendly Game).
Dit is hoe je een paard gemakkelijk leert controleren - zowel mentaal, emotioneel als fysiek.


Game #6: The Sideways Game
Hier leren we het paard zijdelings te bewegen, zowel links als rechts met gemak. De twee belangrijkste gebieden op je paard zijn de nek-tot-neus (zone 1) gebied en de achterhand (zone 4).

We maken hier ook gebruik van 'The Driving Game'. Beweeg om de beurt zone 1 dan zone 4, enz.. totdat je paard zich recht opstelt en zo zijdewaards begint te bewegen. Doe dit ook altijd onder een losse teugel en met een kleine afstand. Zo krijgt hij vertrouwen en toch niet genoeg ruimte om zich te draaien 'and kick you'!

Het zijdelings bewegen is belangrijk voor soepelheid, galopwissel, spins en om "forwardaholics" te controleren in hun bewegingen. Begin hier langzaam aan en juist. Gebruik desnoods een hek of iets dergelijks om te voorkomen dat je paard constant voorwaards loopt.


Game #7: Squeeze Game

Paarden zijn van nature claustrofobisch. Ze zijn echt bang van te kleine of krappe ruimtes. Via dit spel leer je je paard moediger en kalmer te reageren in nauwe plaatsen. Begin hier met een grote ruimte tussen jou en een hek (of iets dergelijks). Vraag aan je paard om ertussendoor te gaan terwijl jij stil blijf staan. In het begin kan het wel handig zijn om terwijl je het vraagt, achteruit te gaan. Zo komt het paard naar je toe en kan je hem dan tussen de ruimte leiden.

Maak hier terug gebruik van de 4 fasen. Fase 1: richt je paard z'n neus naar de opening. Fase 2: hef het uiteinde van je touw op, fase 3: zwaai er zachtjes mee in zijn richting. Fase 4: als het paard erdoor is gegaan, draai z'n achterhand weg van jou, zodanig dat hij recht naar je kijkt!

Naarmate je paard meer vertrouwen opbouwd, kan je dit beginnen doen in kleinere ruimtes.


Vergeet niet: Oefenen baart kunst!!


De volgende keer vertel ik je voor welke problemen deze 7 games perfect zijn.

Hieronder nog een filmpje op YouTube van de Seven Games, enjoy:

- http://nl.youtube.com/watch?v=0ukspOPvtH8

Voila, veel succes ermee. Reacties mag je altijd nalaten!!! Vertel mij hoe je deze fases ervaart, en ik zal je proberen te helpen hoe je ze kan oplossen.

Groetjes

Kevin

woensdag 19 maart 2008

Mijn filmpje

Hieronder vind je een home-made movie over wat je allemaal kan vinden op m'n blog. Dit filmpje kan je ook terug vinden op youtube.

Iemand nog suggesties om een filmptje te maken? Wat kan ik eraan verbeteren? Laat een reactie na (mogelijk onder dit kader!)

maandag 17 maart 2008

Beginnen met Natural Horsemanship

Voor de mensen die wensen te beginnen met PNH, ziehier de site voor het aankopen van de 3 levels op dvd. (zowel bij Pat Parelli of Eddy Modde Nederland) Dit is een zelfstudie pakket, wel redelijk duur, maar wel de moeite waard! Je kan ook op zoek gaan naar mensen die zich hier ook in specialiseren en daar les volgen. Beiden zijn waarschijnlijk even effectief.

http://www.parelli.com/product.faces?catId=12
http://www.parelli.nl


Ik zal mijn best doen om ook via m'n blog enkele plaatsen en mensen te zoeken die minder bekend zijn, maar dezelfde resultaten bekomen met hun paarden!

Grtz
Kevin

maandag 10 maart 2008

Welk paard heb jij?

Pat Parelli heeft een heel interessante figuur in elkaar gebokst, om zo zelf te kunnen achterhalen welke trotse viervoeter je in je stal staan hebt. Enjoy your search!
Een betere afbeelding vindt je terug op de originele site:
- http://www.parelli.com/content.faces?groupType=HORSENALITY

- http://files.parelli.com/HorsenalityChart.pdf

Wat vindt je hiervan? Klopt dit? Laat het mij weten en anderen via: reacties (onder dit venster)

vrijdag 7 maart 2008

Parellinaturally

Een heel mooi voorbeeld van Parelli (The USA Tour Little Rock Highlights)

http://nl.youtube.com/parellinaturally

Enjoy!

donderdag 6 maart 2008

Western Riding

Hellow again

Ik was zo eventjes aan het denken wat ik nog allemaal kon typen, en m'n lijstje is eindeloos, maar één iets mocht echter niet ontbreken: Mijn passie voor western en cowboys.

Hoe kan het anders: als klein mannetje vol spanning zitten kijken naar één of andere western, waar enorm veel paarden in voorkomen en er altijd wel actie in voorkomt. Naarmate mijn leeftijd toenam, begon de interesse te groeien omtrent de stunts met die paarden. Dit kan je een paard toch niet leren zonder enige vertrouwen in je te hebben? Daarom dat ik ook zal proberen in de zijbalk enkele mooie filmpjes te plaatsen ivm western riding. Vooral spinning, reining, bronc riding (iets minder paardvriendelijk jammer genoeg), cattle drives en team penning zijn echt wel interessant.

Enjoy these horse movies!

Grtz
Kevin

maandag 3 maart 2008

Wat is 'Natural horse-man-ship' nu eigenlijk?

Natural horse-man-ship staat voor het natuurlijk omgaan met paarden om zo tot een betere communicatie te komen met je paard.

Aan de hand van verschillende programma's (Pat Parelli, Monty Roberts, Klaus Ferdinand Hempfling,...) kan je jezelf zowel fysisch, mentaal en emotioneel verder ontwikkelen om zo een betere band te creëren met je geliefde viervoeter. Het is de bedoeling om je via deze manier te leren communiceren met je paard, zoals zij dat onderling ook doen. Weg met zwepen om ze te straffen, of sloffen om ze mooi aan de teugel te laten lopen, of sporen... Al deze, en vele andere, accessoires mogen wel gebruikt worden voor de show, maar ze mogen ZEKER GEEN verlengstuk zijn van je lichaam.

Zelf volg ik het programma van Pat Parelli, en geloof me, elke dag sta ik nog versteld van het verschil tussen hoe ik iets aangeleerd werd op manege en hoe je heel simpel enkele problemen kan oplossen of vermijden. Het vraagt natuurlijk enorm veel oefening en tijd om de juiste techniek onder de knie te krijgen, maar eenmaal je dat weet en waarop je zeker moet letten bij je paard, zul je enorm veel leren van je trouwe viervoeter.

Nog niet overtuigd van de methode? Kijk maar eens op het Internet of ga maar eens lang bij mensen die de techniek toepassen, je zal zo geboeid zijn dat je niets anders zou willen kunnen!

Groetjes
Kevin