Wat is NH?

Natural horse-man-ship staat voor het natuurlijk omgaan met paarden om zo tot een betere communicatie te komen met je paard.

Aan de hand van verschillende programma's (Pat Parelli, Monty Roberts, Klaus Ferdinand Hempfling,...) kan je jezelf zowel fysisch, mentaal en emotioneel verder ontwikkelen om zo een betere band te creëren met je geliefde viervoeter. Het is de bedoeling om je via deze manier te leren communiceren met je paard, zoals zij dat onderling ook doen. Weg met zwepen om ze te straffen, of sloffen om ze mooi aan de teugel te laten lopen, of sporen... Al deze, en vele andere, accessoires mogen wel gebruikt worden voor de show, maar ze mogen ZEKER GEEN verlengstuk zijn van je lichaam om je paard te straffen. Je kan ze wel gebruiken om je paard te belonen of om jezelf te beschermen (carrotstick van Pat Parelli).

Zelf volg ik het programma van Pat Parelli, en geloof me, elke dag sta ik nog versteld van het verschil tussen hoe ik iets aangeleerd werd op manege en hoe je heel simpel enkele problemen kan oplossen of vermijden. Het vraagt natuurlijk enorm veel oefening en tijd om de juiste techniek onder de knie te krijgen, maar eenmaal je dat weet en waarop je zeker moet letten bij je paard, zul je enorm veel leren van je trouwe viervoeter.

vrijdag 25 april 2008

Hengsten dekking

Hallo terug,

Eindelijk is het zover, ik mag mijn paardje laten dekken door één van de hengsten van mijn nichtje en haar man. http://www.dekattenberg.be/

Waarschijnlijk zal het door Tom zijn hengst zijn, Nescio.
Natuurlijk heb ik zoveel vragen, omdat dit de eerste keer is voor mij:
 • Waar moet ik goed op letten voor, tijdens en na de dracht?
 • Wat éénmaal het veulen is geboren, hoe ga je ermee om?
 • Hoe zal mijn merrie reageren, zal ze rustiger worden, zal ze een goede moeder worden?
 • Kan mijn merrie ziektes oplopen tijdens haar zwangerschap?
 • Wanneer is het advies van een dierenarts zeker aan te raden?
Weet jij een antwoord op één van deze vragen, laat het gerust na bij reacties, dan kan ik me goed voorbereiden.

Groetjes
Kevin

woensdag 23 april 2008

Pictures...

Ziehier, enkele foto's van mijn lieftallige viervoeter: Cashmir
Troubles.. Small ones..


Hallo allemaal,

Vandaag heb nog ik terug de 7 games gespeeld met Cashmir(Mijn merrie). Alles ging goed, tot ik aan de squeeze game toekwam. Constant bokken, steigeren, achteruit gaan,... Wat bleek, mevrouw had gewoon bang van een plastiekje die in de grond stak, maar steeds stond te bewegen. Na lang geduld om het haar uiteindelijk te tonen wat het maar was, hebben we dan toch kunnen verder spelen.

Wat je toch niet allemaal kan tegenkomen hé :-D.

Groetjes
Kevin

dinsdag 22 april 2008

De 6 sleutels

Hallo terug na een lange afwezigheid,

Met het werk voor school en privé werk, heb ik mijn blog eventjes uit het oog verloren. Maar hier zullen we terug verandering in brengen.

Vandaag wil ik jullie iets meer inlichten over de zes sleutels van Natural Horsemanship. Het is belangrijk dat je over alle zes beschikt en niet één of enkele.

Bij het observeren van iemand die met paarden werk, kijk je niet enkel en alleen naar de technieken of de 'tools' die hij gebruikt. Je probeert ook de essentiële elementen waar te nemen.

Attitude
Je moet een natuurlijke attitude hebben naar paarden toe. Hier mag je onder het volgende onder verstaan: dit is een verzameling van acties en interacties op elk willekeurig moment. NH is een attitude voor mensen die positief en progressief zijn ingesteld, en die geloven in het natuurlijke standpunt van je viervoeter.

Kennis
Je moet weten hoe een paard denkt. Denken als een mens is niet denken als een paard. Probeer hun gedrag te verstaan!

Gereedschappen
Natuurlijke gereedschappen zijn een must. Een Natural Horseman kan je herkennen aan de 'tools' die hij gebruikt en niet gebruikt.

Technieken
Natuurlijke technieken begrijpen is moeilijk maar wel een must. De meeste mensen zadelen bijvoorbeeld hun paard op, stijgen op, gebruiken hun buik als gaspedaal en hun teugels als rem... Verkeerd...Hier moet je de technieken onder de hand leren krijgen om soepele bewegingen te maken met je paard.

Tijd
'If you use the time you need, you'll need less time'. De meeste mensen hebben geen tijd om iets goed te doen, maar ze hebben wel altijd tijd om het telkens opnieuw te proberen.

Verbeeldingskracht
Je moet je fantasie trainen. Verbeeldingskracht vindt je terug bij kinderen, maar ook volwassen kunnen dit perfect gebruiken.

Als je beseft wat deze zes sleutels bedoelen, dan ben je al een heel eind ver!

Laat mij weten waar jij meestal in de mist gaat, wie weet kan ik je wel helpen...

Groetjes
Kevin

dinsdag 15 april 2008

Enkele reacties

Voila iedereen, hier enkele reacties die ik al heb gekregen over m'n blog.
Zelf mag je ook altijd een reactie nalaten. Dit kan je via te klikken op dit kader.

Groetjes
Kevin

Hieronder vindt je een voorbeeld van waar je moet klikken om een reactie te posten. Die '0 reacties' vindt je telkens terug onder de tekst op m'n blog.Dag Kevin
Allereerst proficiat met je blog, hij is echt goed. Je bent goed bezig en als je nog even blijft doorzoeken zal je nog veel meer vinden want Parelli is wel ok, maar zeer duur en zeker niet de enige manier. Maar er is nog veel meer, en het is gewoon minder bekend. Never just follow the crowd. Vriendelijke groeten
Tanja Degezelle
------------------
Beste Kevin,
ik doe al 36 jaar aan op natuurlijke wijze zadelmak maken en diensten op natuurlijke wijze in Belgié en omliggende landen . De wijze van toepassing is de manier van het natuurvolk, paardenvolk bij uitstek ! Ik heb nooit zoals mijn collega's iets gedaan met ( wilde ) paarden om op te vallen !www.EveryOneWeb.com/paardenfluisteraar
-----------------
Hallo, Ik heb je blog bekeken en zoals gevraagd geef ik dus een reactie... Ik vind wat er opstaat tot hier toe zeker interessant, maar misschien is het geen slecht idee om bovenaan een beetje algemene uitleg te geven over natural horsemanship, want niet iedereen weet namelijk wat het precies inhoud... Doe je enkel aan natural horsemanship in de paarden? Mvg, Evelyn
-----------------
Hallo Kevin,
ik heb 2 qh en een paint, waarmee ik voornamelijk reining rij. Momenteel ben ik wel op zoek naar een deftige trainer/lesgever in de streek om nog een en ander bij te leren. Bij wie heb jij het geleerd? Ik heb gezien dat je working cow hebt gedaan, was toch niet in de streek? Was dat met vee of enkel dry work? Het is echt niet zo evident om mensen te vinden die op een serieuze manier bezig zijn met wr in w- vlaanderen, daarom ben ik bezig met een site hieromtrent (hopelijk online in juni) . Succes met je blog ,
grtz,
Tom

-----------------

vrijdag 11 april 2008

Here we go...

Gisteren,

Eindelijk nog eens de tijd om deftig met m'n paardje te werken. Wie komt het niet tegen, een mooie wandeling aan de longe met je paard en dan opeens.... Zoef... here we go...en weg is ze, met volle galop en jij probeert haar tegen te houden. Of gewoon van stal naar de weide aan het gaan en ze steekt je telkens voorbij, trekken aan die longe, jou omver duwen... enkel en alleen om vlugger in die weide te graken. Een lekker grassprietje eten...

It's the basic, maar wel heel belangrijk dat je paard deftig aan de longe loopt. Hoe kan je dit dan voorkomen. Wel, bij mij is het gelukt met de ganzenpas. Je vertrekt met de longe in de hand op 1,5m van je paard z'n halster. Op het moment dat je haar adem in je nek voelt, stop je, begin je stevig (met je handen onder je oksel) een gans achter de doen (denk aan de vogeltjes dans) en stap heel zelfverzekerd achteruit. Doe dit tot dat je paard achteruit gaat, stop dan en ga terug vooruit. Komt ze terug te dicht, herhaal het. Vergeet niet dat je je paard moet belonen als ze achteruit gaat (dit door de druk weg te nemen en terug voorruit te gaan).

Echt waar, het werkt :-).

Heb je dit probleem ook meegemaakt? Hoe heb jij dit opgelost? Let me know...

Groetjes
Kevin

woensdag 9 april 2008

Beautifull quotes

Beautifull quotes

"My whole life is the horse"
"The horse knows when you know and he knows when you don't"
"The horse is never wrong"
"It's amazing what you can learn when you've already learned all there is to learn"
- Ray Hunt
--------------------------------------------
"All my life I have looked for the good in horses and in people, and might find the good in the worst."
"It's feel, timing and balance."
'What I know about the horse I learned from the horse'
- Tom Dorrance
--------------------------------------------
'If all I did was teach you to think like a horse and truly understand their psychology, you'd have the keys to be able to do whatever you want with horses, and to win their hearts.'
- Pat Parelli

dinsdag 8 april 2008

NH

Voila,

Alhier een eerste link naar een website van NH van mensen die niet zo bekend zijn. Je kan hier ook een starterskit aanschaffen en aan een ZEER goedkope prijs.

Bekijk de website rustig en sla zelf je oordeel.
http://www.naturalhorsemanship.nl/

Groetjes
Kevin

maandag 7 april 2008

Parelli 30 minutes

Hey iedereen,

Ik heb zojuist nog een paar mooie filmpjes gevonden van Pat Parelli. Zeker eens bekijken!

http://video.aol.com/video-detail/parellis-secret/654954229

http://video.aol.com/video-detail/parelli-discover-the-secrets-to-success-with-horses/3029449514?icid=acvsv2

Enjoy...

Groetjes
Kevin

De methode van Monty Roberts: Join-UpHellow again,


In dit stuk zal ik jullie iets meer proberen te vertellen over de 'paardenfluisteraar' Monty Roberts.


Monty gaat in z'n werk met wat hij namelijk noemt: Join-Up.
Via deze diervriendelijke en natuurlijke methode leer je o.a.:


 • hoe je een paard het bijten af kunt leren

 • hoe je een paard beter de trailer in kunt laten gaan

 • hoe je een paard kunt helpen zijn angst voor water te laten overwinnen

 • hoe je het paard kunt laten wennen aan de hoefsmid

 • hoe bokken ontstaat en wat je er tegen moet doen

 • wat te doen bij een paard dat vaak steigert

 • voorkomen dat het paard gaat trappen

 • wat te doen als het paard niet voorwaarts wil gaan

 • hoe je de reactie van een paard op druk kunt gebruiken in de training

 • wat te doen als een paard gaat hangen aan een touw

 • wat te doen als het paard zich verzet tegen het aantrekken van de singel

 • inzien hoe je een paard moet vangen

 • wat te doen als een paard niet van huis weg wil

 • wat te doen als een paard scheidingsangst heeft

 • hoe je om moet gaan met een paard dat schrikt

 • hoe je een paard moet laten halthouden

 • een paard achterwaarts te laten gaan


"Er is nu een prachtig boek verkrijgbaar waarmee je alles hierover te weten komt.
Monty Roberts, een man met het unieke vermogen om te begrijpen waartoe een paard in staat is, schreef zijn levenslange ervaringen met het paard voor ons op. De methode en de man die het ontwikkelde zijn ondertussen wereldberoemd. Door de belangstelling die Hare Majesteit Koningin Elisabeth II van Engeland toonde in zijn technieken gingen voor Monty Roberts heel wat deuren open en kwam hij zo in de gelegenheid met anderen zijn ervaringen te delen.
Door de jaren heen heeft Monty Roberts 170 gebaren ontwikkeld waarop paarden reageren; deze reacties gebruikt hij in zijn omgang met het paard en het toepassen van de door hemzelf ontwikkelde Join-up technieken. Join-up was eigenlijk de naam die hij had gegeven aan het geweldloos omgaan met het paard. Later is het gebruikt om zijn techniek in het algemeen te benoemen. Het is de bedoeling door middel van Join-up het vertrouwen van het paard op een natuurlijke manier te winnen. Voordat je dit kunt moet je natuurlijk wel het natuurlijke gedrag van een paard gaan begrijpen en gaan inzien hoe een paard onze lichaamstaal ziet. Je gaat inzien hoe een paard op menselijke gebaren reageert en hoe je dit dan weer kunt gebruiken in je training.
Mijn trainingsmethoden staan in mijn boek in woord en beeld. Monty Roberts

Bij zijn uitleg in het boek grijpt Monty Roberts ook steeds terug op het gedrag van het paard in het wild. Het observeren van deze 'wilde' paarden heeft hem veel inzicht gegeven in het gedrag van het paard en hoe wij als mens op een natuurlijke manier hierop kunnen inspelen. Monty Roberts laat ook het belang zien van het omgaan met een veulen. Deze omgang is volgens hem al belangrijk één uur na de geboorte. Je kunt het veulen dan al voorbereiden op de omgang met de mens. Door bepaalde aanrakingen en massage ga je het veulen al voorbereiden en vertrouwd maken met de opvoeding die het later gaat krijgen. Door deze inprentfase gaat de opvoeding en het trainen volgens Monty Roberts een stuk makkelijker.

Over de lichaamsbouw van het paard zegt hij duidelijk dat het wel goed is om via een opleiding de principes te leren. Het vermogen ontwikkelen om een goede beoordeling te geven komt volgens hem alleen door jaren ervaring. Hij zegt zelf: "We moeten nooit de waarde van 'een groot hart' onderschatten, een paard dat het heerlijk vindt om ons een plezier te doen." Toch schrijft hij dat er ook exterieur-'fouten' zijn die het je erg moeilijk kunnen maken bij het opleren van het paard. Hij geeft daarom ook goede tips die je helpen inzien wat een goede lichaamsbouw van een paard is. Hij laat je ook inzien waarom een bepaalde lichaamsbouw beter geschikt is voor een bepaalde discipline.


Monty Roberts zorgt ook bij elk besproken onderwerp voor een lijstje persoonlijke tips die je dan later weer kunt gebruiken bij het toepassen in de praktijk.
Tot slot krijg je het antwoord op de meest voorkomende vragen die aan Monty Roberts gesteld werden. Het viel op dat het niet uitmaakte waar hij ter wereld ook was, verschillende vragen kwamen steeds terug. Hij verwerkte dit dan ook als mooie bonus in dit boek.
De tekst in het boek is makkelijk te lezen, voor je het weet is het boek uit en heb je zin in meer..."

Voila, hopelijk spoort dit je aan om het boek te lezen.

Groetjes

donderdag 3 april 2008

Horse & Country TV

Hallo iedereen

Wat ik hier nog heb vergeten te plaatsen zijn de filmpjes van Pat & Linda Parelli op horse&country TV.

Bekijk ze eens allemaal. Zeker de moeite waard!

http://horseandcountry.opusstream.net/Horsemanship/83_138

Hier alvast deel 1. Derest kan je verder bekijken op de website zelf.

Enjoy
Kevin

dinsdag 1 april 2008

Welke problemen los ik op met de 7games?

Hallo terug iedereen,

Zoals beloofd zal ik jullie kort vertellen welke problemen je allemaal kan oplossen met de Seven Games.

Problemen vanop de grond:
 • Bijtende paarden
 • Moeilijk te vangen paarden
 • Hoofd schuddende paarden
 • Paarden die teveel van de kudde afhangen
 • Paarden die het moeilijk hebben met het betreden van hun ruimte
 • Schoppende paarden
 • Lui paarden
 • Paarden die altijd trekken
 • Hengsten
 • Trailer laden
 • Wassen
 • Paarden die niet willen stil staan
Problemen vanuit het zadel:
 • Paarden die moeilijk te stoppen zijn
 • Bokkende paarden
 • Water doorkruisen
 • Je bent zelf bang op je paard
 • Vloeibaarheid tussen paard en mens
 • Hoofd opschudden (steigeren)
 • Je paard eet gras
 • Paard gaat niet vooruit
 • Schuwe paarden
 • Het motiveren van een lui paard
 • Steigeren
 • Staat niet stil bij het opstijgen
Voila, dit zijn zowat de belangrijkste aspecten die je kan voorkomen via de seven games en via de 3 levels van Parelli.

Zijn er mensen die een andere manier van werken kennen om deze problemen op te lossen? Laat gerust een reactie achter.

Thnx
Kevin