Wat is NH?

Natural horse-man-ship staat voor het natuurlijk omgaan met paarden om zo tot een betere communicatie te komen met je paard.

Aan de hand van verschillende programma's (Pat Parelli, Monty Roberts, Klaus Ferdinand Hempfling,...) kan je jezelf zowel fysisch, mentaal en emotioneel verder ontwikkelen om zo een betere band te creëren met je geliefde viervoeter. Het is de bedoeling om je via deze manier te leren communiceren met je paard, zoals zij dat onderling ook doen. Weg met zwepen om ze te straffen, of sloffen om ze mooi aan de teugel te laten lopen, of sporen... Al deze, en vele andere, accessoires mogen wel gebruikt worden voor de show, maar ze mogen ZEKER GEEN verlengstuk zijn van je lichaam om je paard te straffen. Je kan ze wel gebruiken om je paard te belonen of om jezelf te beschermen (carrotstick van Pat Parelli).

Zelf volg ik het programma van Pat Parelli, en geloof me, elke dag sta ik nog versteld van het verschil tussen hoe ik iets aangeleerd werd op manege en hoe je heel simpel enkele problemen kan oplossen of vermijden. Het vraagt natuurlijk enorm veel oefening en tijd om de juiste techniek onder de knie te krijgen, maar eenmaal je dat weet en waarop je zeker moet letten bij je paard, zul je enorm veel leren van je trouwe viervoeter.

dinsdag 22 april 2008

De 6 sleutels

Hallo terug na een lange afwezigheid,

Met het werk voor school en privé werk, heb ik mijn blog eventjes uit het oog verloren. Maar hier zullen we terug verandering in brengen.

Vandaag wil ik jullie iets meer inlichten over de zes sleutels van Natural Horsemanship. Het is belangrijk dat je over alle zes beschikt en niet één of enkele.

Bij het observeren van iemand die met paarden werk, kijk je niet enkel en alleen naar de technieken of de 'tools' die hij gebruikt. Je probeert ook de essentiële elementen waar te nemen.

Attitude
Je moet een natuurlijke attitude hebben naar paarden toe. Hier mag je onder het volgende onder verstaan: dit is een verzameling van acties en interacties op elk willekeurig moment. NH is een attitude voor mensen die positief en progressief zijn ingesteld, en die geloven in het natuurlijke standpunt van je viervoeter.

Kennis
Je moet weten hoe een paard denkt. Denken als een mens is niet denken als een paard. Probeer hun gedrag te verstaan!

Gereedschappen
Natuurlijke gereedschappen zijn een must. Een Natural Horseman kan je herkennen aan de 'tools' die hij gebruikt en niet gebruikt.

Technieken
Natuurlijke technieken begrijpen is moeilijk maar wel een must. De meeste mensen zadelen bijvoorbeeld hun paard op, stijgen op, gebruiken hun buik als gaspedaal en hun teugels als rem... Verkeerd...Hier moet je de technieken onder de hand leren krijgen om soepele bewegingen te maken met je paard.

Tijd
'If you use the time you need, you'll need less time'. De meeste mensen hebben geen tijd om iets goed te doen, maar ze hebben wel altijd tijd om het telkens opnieuw te proberen.

Verbeeldingskracht
Je moet je fantasie trainen. Verbeeldingskracht vindt je terug bij kinderen, maar ook volwassen kunnen dit perfect gebruiken.

Als je beseft wat deze zes sleutels bedoelen, dan ben je al een heel eind ver!

Laat mij weten waar jij meestal in de mist gaat, wie weet kan ik je wel helpen...

Groetjes
Kevin

Geen opmerkingen: