Wat is NH?

Natural horse-man-ship staat voor het natuurlijk omgaan met paarden om zo tot een betere communicatie te komen met je paard.

Aan de hand van verschillende programma's (Pat Parelli, Monty Roberts, Klaus Ferdinand Hempfling,...) kan je jezelf zowel fysisch, mentaal en emotioneel verder ontwikkelen om zo een betere band te creëren met je geliefde viervoeter. Het is de bedoeling om je via deze manier te leren communiceren met je paard, zoals zij dat onderling ook doen. Weg met zwepen om ze te straffen, of sloffen om ze mooi aan de teugel te laten lopen, of sporen... Al deze, en vele andere, accessoires mogen wel gebruikt worden voor de show, maar ze mogen ZEKER GEEN verlengstuk zijn van je lichaam om je paard te straffen. Je kan ze wel gebruiken om je paard te belonen of om jezelf te beschermen (carrotstick van Pat Parelli).

Zelf volg ik het programma van Pat Parelli, en geloof me, elke dag sta ik nog versteld van het verschil tussen hoe ik iets aangeleerd werd op manege en hoe je heel simpel enkele problemen kan oplossen of vermijden. Het vraagt natuurlijk enorm veel oefening en tijd om de juiste techniek onder de knie te krijgen, maar eenmaal je dat weet en waarop je zeker moet letten bij je paard, zul je enorm veel leren van je trouwe viervoeter.

maandag 7 april 2008

De methode van Monty Roberts: Join-Up



Hellow again,


In dit stuk zal ik jullie iets meer proberen te vertellen over de 'paardenfluisteraar' Monty Roberts.


Monty gaat in z'n werk met wat hij namelijk noemt: Join-Up.
Via deze diervriendelijke en natuurlijke methode leer je o.a.:


  • hoe je een paard het bijten af kunt leren

  • hoe je een paard beter de trailer in kunt laten gaan

  • hoe je een paard kunt helpen zijn angst voor water te laten overwinnen

  • hoe je het paard kunt laten wennen aan de hoefsmid

  • hoe bokken ontstaat en wat je er tegen moet doen

  • wat te doen bij een paard dat vaak steigert

  • voorkomen dat het paard gaat trappen

  • wat te doen als het paard niet voorwaarts wil gaan

  • hoe je de reactie van een paard op druk kunt gebruiken in de training

  • wat te doen als een paard gaat hangen aan een touw

  • wat te doen als het paard zich verzet tegen het aantrekken van de singel

  • inzien hoe je een paard moet vangen

  • wat te doen als een paard niet van huis weg wil

  • wat te doen als een paard scheidingsangst heeft

  • hoe je om moet gaan met een paard dat schrikt

  • hoe je een paard moet laten halthouden

  • een paard achterwaarts te laten gaan


"Er is nu een prachtig boek verkrijgbaar waarmee je alles hierover te weten komt.
Monty Roberts, een man met het unieke vermogen om te begrijpen waartoe een paard in staat is, schreef zijn levenslange ervaringen met het paard voor ons op. De methode en de man die het ontwikkelde zijn ondertussen wereldberoemd. Door de belangstelling die Hare Majesteit Koningin Elisabeth II van Engeland toonde in zijn technieken gingen voor Monty Roberts heel wat deuren open en kwam hij zo in de gelegenheid met anderen zijn ervaringen te delen.
Door de jaren heen heeft Monty Roberts 170 gebaren ontwikkeld waarop paarden reageren; deze reacties gebruikt hij in zijn omgang met het paard en het toepassen van de door hemzelf ontwikkelde Join-up technieken. Join-up was eigenlijk de naam die hij had gegeven aan het geweldloos omgaan met het paard. Later is het gebruikt om zijn techniek in het algemeen te benoemen. Het is de bedoeling door middel van Join-up het vertrouwen van het paard op een natuurlijke manier te winnen. Voordat je dit kunt moet je natuurlijk wel het natuurlijke gedrag van een paard gaan begrijpen en gaan inzien hoe een paard onze lichaamstaal ziet. Je gaat inzien hoe een paard op menselijke gebaren reageert en hoe je dit dan weer kunt gebruiken in je training.
Mijn trainingsmethoden staan in mijn boek in woord en beeld. Monty Roberts

Bij zijn uitleg in het boek grijpt Monty Roberts ook steeds terug op het gedrag van het paard in het wild. Het observeren van deze 'wilde' paarden heeft hem veel inzicht gegeven in het gedrag van het paard en hoe wij als mens op een natuurlijke manier hierop kunnen inspelen. Monty Roberts laat ook het belang zien van het omgaan met een veulen. Deze omgang is volgens hem al belangrijk één uur na de geboorte. Je kunt het veulen dan al voorbereiden op de omgang met de mens. Door bepaalde aanrakingen en massage ga je het veulen al voorbereiden en vertrouwd maken met de opvoeding die het later gaat krijgen. Door deze inprentfase gaat de opvoeding en het trainen volgens Monty Roberts een stuk makkelijker.

Over de lichaamsbouw van het paard zegt hij duidelijk dat het wel goed is om via een opleiding de principes te leren. Het vermogen ontwikkelen om een goede beoordeling te geven komt volgens hem alleen door jaren ervaring. Hij zegt zelf: "We moeten nooit de waarde van 'een groot hart' onderschatten, een paard dat het heerlijk vindt om ons een plezier te doen." Toch schrijft hij dat er ook exterieur-'fouten' zijn die het je erg moeilijk kunnen maken bij het opleren van het paard. Hij geeft daarom ook goede tips die je helpen inzien wat een goede lichaamsbouw van een paard is. Hij laat je ook inzien waarom een bepaalde lichaamsbouw beter geschikt is voor een bepaalde discipline.


Monty Roberts zorgt ook bij elk besproken onderwerp voor een lijstje persoonlijke tips die je dan later weer kunt gebruiken bij het toepassen in de praktijk.
Tot slot krijg je het antwoord op de meest voorkomende vragen die aan Monty Roberts gesteld werden. Het viel op dat het niet uitmaakte waar hij ter wereld ook was, verschillende vragen kwamen steeds terug. Hij verwerkte dit dan ook als mooie bonus in dit boek.
De tekst in het boek is makkelijk te lezen, voor je het weet is het boek uit en heb je zin in meer..."

Voila, hopelijk spoort dit je aan om het boek te lezen.

Groetjes

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Leuke blog ! ;D
En overzichtelijker dan je vorige template.

Leuke artikels ook.

Stephanie zei

Zelf ben ik niet zo'n fan van paarden door enkele verkeerd afgelopen ritjes in het verleden ;-)
Maar het blijven natuurlijk zeer mooie dieren en ik heb zeer veel respect voor mensen die WEL met hen overweg kunnen!!

YOU GO KEVIN!!!

Stephie