Wat is NH?

Natural horse-man-ship staat voor het natuurlijk omgaan met paarden om zo tot een betere communicatie te komen met je paard.

Aan de hand van verschillende programma's (Pat Parelli, Monty Roberts, Klaus Ferdinand Hempfling,...) kan je jezelf zowel fysisch, mentaal en emotioneel verder ontwikkelen om zo een betere band te creƫren met je geliefde viervoeter. Het is de bedoeling om je via deze manier te leren communiceren met je paard, zoals zij dat onderling ook doen. Weg met zwepen om ze te straffen, of sloffen om ze mooi aan de teugel te laten lopen, of sporen... Al deze, en vele andere, accessoires mogen wel gebruikt worden voor de show, maar ze mogen ZEKER GEEN verlengstuk zijn van je lichaam om je paard te straffen. Je kan ze wel gebruiken om je paard te belonen of om jezelf te beschermen (carrotstick van Pat Parelli).

Zelf volg ik het programma van Pat Parelli, en geloof me, elke dag sta ik nog versteld van het verschil tussen hoe ik iets aangeleerd werd op manege en hoe je heel simpel enkele problemen kan oplossen of vermijden. Het vraagt natuurlijk enorm veel oefening en tijd om de juiste techniek onder de knie te krijgen, maar eenmaal je dat weet en waarop je zeker moet letten bij je paard, zul je enorm veel leren van je trouwe viervoeter.

vrijdag 11 april 2008

Here we go...

Gisteren,

Eindelijk nog eens de tijd om deftig met m'n paardje te werken. Wie komt het niet tegen, een mooie wandeling aan de longe met je paard en dan opeens.... Zoef... here we go...en weg is ze, met volle galop en jij probeert haar tegen te houden. Of gewoon van stal naar de weide aan het gaan en ze steekt je telkens voorbij, trekken aan die longe, jou omver duwen... enkel en alleen om vlugger in die weide te graken. Een lekker grassprietje eten...

It's the basic, maar wel heel belangrijk dat je paard deftig aan de longe loopt. Hoe kan je dit dan voorkomen. Wel, bij mij is het gelukt met de ganzenpas. Je vertrekt met de longe in de hand op 1,5m van je paard z'n halster. Op het moment dat je haar adem in je nek voelt, stop je, begin je stevig (met je handen onder je oksel) een gans achter de doen (denk aan de vogeltjes dans) en stap heel zelfverzekerd achteruit. Doe dit tot dat je paard achteruit gaat, stop dan en ga terug vooruit. Komt ze terug te dicht, herhaal het. Vergeet niet dat je je paard moet belonen als ze achteruit gaat (dit door de druk weg te nemen en terug voorruit te gaan).

Echt waar, het werkt :-).

Heb je dit probleem ook meegemaakt? Hoe heb jij dit opgelost? Let me know...

Groetjes
Kevin

Geen opmerkingen: