Wat is NH?

Natural horse-man-ship staat voor het natuurlijk omgaan met paarden om zo tot een betere communicatie te komen met je paard.

Aan de hand van verschillende programma's (Pat Parelli, Monty Roberts, Klaus Ferdinand Hempfling,...) kan je jezelf zowel fysisch, mentaal en emotioneel verder ontwikkelen om zo een betere band te creëren met je geliefde viervoeter. Het is de bedoeling om je via deze manier te leren communiceren met je paard, zoals zij dat onderling ook doen. Weg met zwepen om ze te straffen, of sloffen om ze mooi aan de teugel te laten lopen, of sporen... Al deze, en vele andere, accessoires mogen wel gebruikt worden voor de show, maar ze mogen ZEKER GEEN verlengstuk zijn van je lichaam om je paard te straffen. Je kan ze wel gebruiken om je paard te belonen of om jezelf te beschermen (carrotstick van Pat Parelli).

Zelf volg ik het programma van Pat Parelli, en geloof me, elke dag sta ik nog versteld van het verschil tussen hoe ik iets aangeleerd werd op manege en hoe je heel simpel enkele problemen kan oplossen of vermijden. Het vraagt natuurlijk enorm veel oefening en tijd om de juiste techniek onder de knie te krijgen, maar eenmaal je dat weet en waarop je zeker moet letten bij je paard, zul je enorm veel leren van je trouwe viervoeter.

woensdag 14 mei 2008

De dekking

Aloha

Vandaag is het zover, mijn merrie wordt met KI gedekt. Hopelijk verloopt alles goed. Straks weet ik meer van Tom en zal ik jullie ook op de hoogte houden.

Pas zaterdag zal ik al kunnen weten of het de grote prijs is of nog niet. Laat ons gewoon hopen dat er niets verkeerd loopt!

C ya

Kevin

dinsdag 13 mei 2008

Poly foliculair

Hellow,

Gisteren zijn mijn nichtje en haar man naar de dierenarts geweest met mijn merrie. Uit onderzoek is gebleken dat mijn paard poly foliculair is.

Dit wil het volgende zeggen:
Een normaal paard heeft één eicel die dan de eisprong maakt en zo bevrucht kan worden. Bij poly foliculaire paarden zitten er meerdere eicellen klaar (bij Cashmir 7 :-D ). Dit heeft tot gevolg dat ze moeilijker drachtig graak en dat het moeilijker is om de opvolging te doen van het bevruchte eicelletje. De veearts moet al eerst nazien welkeen bevrucht is en welke niet vooraleer hij het kan opvolgen.

Weten jullie hier meer over, laat het me weten?

Grtz
Kevin

vrijdag 9 mei 2008

Mare giving birth

Olla,

Met dat ik momenteel alles aan het opzoeken ben over merries en veulens (omdat ik binnenkort zelf mijn paardje zal laten dekken) heb ik dit filmptje gevonden. Kwestie van het al eens gezien te hebben.

http://nl.youtube.com/watch?v=i05nWv3RQo0&feature=related

Enjoy
Grtz
Kevin

Trailer loading

Hey Hey,

Damn, wat je toch niet allemaal kan bereiken als je paard je vertrouwd! Ik heb momenteel een trailer nodig om mijn paard te kunnen vervoeren, om mijn paardje te kunnen laten dekken (ik hoop dat ze een goede moeder zal worden). Ik heb dan ook gevraagd aan mijn buurman of ik zijn trailer mocht lenen.

Een klein probleemtje, Cashmir is 1m60 shofthoogte, de trailer is 1m80 :(. Nu, ondertussen hebben we al geleerd om geen uitdaging uit de weg te gaan en wilden we het toch eens proberen. Stel je voor: een trailer, volledig uit inox, redelijk wat lawaai bij het instappen van de trailer en een volbloed paardje met extra pit....

Mission Trailer Loading was started. Nu, in het begin was ze wat sceptisch, maar uiteindelijk hebben we haar er toch kunnen inplaatsen, jammer genoeg stond ze dan nog te trippelen in de trailer --> gevolg: meer lawaai en een paard die hyperactief werd. We hebben haar uiteindelijk kunnen kalmeren en op een redelijk rustige manier eruit kunnen halen. Dit wel een paar keer herhaald zodat ze zeker geen schrik had!

Mission Trailer Loading succeded!

Hier een filmptje vanop YouTube.

Er wordt altijd gezegd dat Trailer Laden een van de moeilijkste dingen is bij paarden! Hebben jullie dat ook? Wat is jullie ervaring hieromtrent? Let me know!

Grtz

Kevin

Opzadelen

Hellow,

Gisteren terug tijd vrij gemaakt om met m'n paardje te werken. Ik vond het hoog tijd om een herstart te doen met het opzadelen. Ze heeft namelijk al enkele traumatische momenten beleefd (aangezien ze telkens haar oren plat legt en probeert te steigeren, veronderstel ik dat toch!) Ik vermoed dat de personen die haar zadelmak hebben gemaakt niet erg proffesioneel te werk gingen.

Nu, dit ter zijde, het was tijd om de daad bij het woord te nemen en over te gaan tot actie. De eerste 10 minuten waren de hel, shoppen, steigeren, oren plat,...maar geloof het of niet, maar na 20 minuutjes stond mijn paard zonder touwhalster of zonder halster stil naast me terwijl ik haar opzadelde.

Dit was echt een magnifiek gevoel. Like they say: patience will be rewarded.

Tot het volgende bericht...

Groetjes
Kevin

woensdag 7 mei 2008

Even afwezig

Beste bloglezers,

Het is al een eindje geleden dat ik hier nog enkele interessante dingen op heb geplaatst, maar jammer genoeg met het werk voor school, de aankomende examens en mijn werk op privé vlak heb ik helaas weinig tijd om nu verder te werken.

Ik beloof wel dat ik tijdens de examens in een uurtje pauze jullie meer zal vertellen, maar momenteel zal het wat stil zijn op m'n blog. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je alle andere teksten niet moet lezen! ZEKER doen en laat maar reacties achter, ik beantwoord ze dan zo vlug mogelijk.

Thnx everybody
Groetjes
Kevin

vrijdag 25 april 2008

Hengsten dekking

Hallo terug,

Eindelijk is het zover, ik mag mijn paardje laten dekken door één van de hengsten van mijn nichtje en haar man. http://www.dekattenberg.be/

Waarschijnlijk zal het door Tom zijn hengst zijn, Nescio.
Natuurlijk heb ik zoveel vragen, omdat dit de eerste keer is voor mij:
  • Waar moet ik goed op letten voor, tijdens en na de dracht?
  • Wat éénmaal het veulen is geboren, hoe ga je ermee om?
  • Hoe zal mijn merrie reageren, zal ze rustiger worden, zal ze een goede moeder worden?
  • Kan mijn merrie ziektes oplopen tijdens haar zwangerschap?
  • Wanneer is het advies van een dierenarts zeker aan te raden?
Weet jij een antwoord op één van deze vragen, laat het gerust na bij reacties, dan kan ik me goed voorbereiden.

Groetjes
Kevin

woensdag 23 april 2008

Pictures...

Ziehier, enkele foto's van mijn lieftallige viervoeter: Cashmir




Troubles.. Small ones..


Hallo allemaal,

Vandaag heb nog ik terug de 7 games gespeeld met Cashmir(Mijn merrie). Alles ging goed, tot ik aan de squeeze game toekwam. Constant bokken, steigeren, achteruit gaan,... Wat bleek, mevrouw had gewoon bang van een plastiekje die in de grond stak, maar steeds stond te bewegen. Na lang geduld om het haar uiteindelijk te tonen wat het maar was, hebben we dan toch kunnen verder spelen.

Wat je toch niet allemaal kan tegenkomen hé :-D.

Groetjes
Kevin

dinsdag 22 april 2008

De 6 sleutels

Hallo terug na een lange afwezigheid,

Met het werk voor school en privé werk, heb ik mijn blog eventjes uit het oog verloren. Maar hier zullen we terug verandering in brengen.

Vandaag wil ik jullie iets meer inlichten over de zes sleutels van Natural Horsemanship. Het is belangrijk dat je over alle zes beschikt en niet één of enkele.

Bij het observeren van iemand die met paarden werk, kijk je niet enkel en alleen naar de technieken of de 'tools' die hij gebruikt. Je probeert ook de essentiële elementen waar te nemen.

Attitude
Je moet een natuurlijke attitude hebben naar paarden toe. Hier mag je onder het volgende onder verstaan: dit is een verzameling van acties en interacties op elk willekeurig moment. NH is een attitude voor mensen die positief en progressief zijn ingesteld, en die geloven in het natuurlijke standpunt van je viervoeter.

Kennis
Je moet weten hoe een paard denkt. Denken als een mens is niet denken als een paard. Probeer hun gedrag te verstaan!

Gereedschappen
Natuurlijke gereedschappen zijn een must. Een Natural Horseman kan je herkennen aan de 'tools' die hij gebruikt en niet gebruikt.

Technieken
Natuurlijke technieken begrijpen is moeilijk maar wel een must. De meeste mensen zadelen bijvoorbeeld hun paard op, stijgen op, gebruiken hun buik als gaspedaal en hun teugels als rem... Verkeerd...Hier moet je de technieken onder de hand leren krijgen om soepele bewegingen te maken met je paard.

Tijd
'If you use the time you need, you'll need less time'. De meeste mensen hebben geen tijd om iets goed te doen, maar ze hebben wel altijd tijd om het telkens opnieuw te proberen.

Verbeeldingskracht
Je moet je fantasie trainen. Verbeeldingskracht vindt je terug bij kinderen, maar ook volwassen kunnen dit perfect gebruiken.

Als je beseft wat deze zes sleutels bedoelen, dan ben je al een heel eind ver!

Laat mij weten waar jij meestal in de mist gaat, wie weet kan ik je wel helpen...

Groetjes
Kevin

dinsdag 15 april 2008

Enkele reacties

Voila iedereen, hier enkele reacties die ik al heb gekregen over m'n blog.
Zelf mag je ook altijd een reactie nalaten. Dit kan je via te klikken op dit kader.

Groetjes
Kevin

Hieronder vindt je een voorbeeld van waar je moet klikken om een reactie te posten. Die '0 reacties' vindt je telkens terug onder de tekst op m'n blog.



Dag Kevin
Allereerst proficiat met je blog, hij is echt goed. Je bent goed bezig en als je nog even blijft doorzoeken zal je nog veel meer vinden want Parelli is wel ok, maar zeer duur en zeker niet de enige manier. Maar er is nog veel meer, en het is gewoon minder bekend. Never just follow the crowd. Vriendelijke groeten
Tanja Degezelle
------------------
Beste Kevin,
ik doe al 36 jaar aan op natuurlijke wijze zadelmak maken en diensten op natuurlijke wijze in Belgié en omliggende landen . De wijze van toepassing is de manier van het natuurvolk, paardenvolk bij uitstek ! Ik heb nooit zoals mijn collega's iets gedaan met ( wilde ) paarden om op te vallen !www.EveryOneWeb.com/paardenfluisteraar
-----------------
Hallo, Ik heb je blog bekeken en zoals gevraagd geef ik dus een reactie... Ik vind wat er opstaat tot hier toe zeker interessant, maar misschien is het geen slecht idee om bovenaan een beetje algemene uitleg te geven over natural horsemanship, want niet iedereen weet namelijk wat het precies inhoud... Doe je enkel aan natural horsemanship in de paarden? Mvg, Evelyn
-----------------
Hallo Kevin,
ik heb 2 qh en een paint, waarmee ik voornamelijk reining rij. Momenteel ben ik wel op zoek naar een deftige trainer/lesgever in de streek om nog een en ander bij te leren. Bij wie heb jij het geleerd? Ik heb gezien dat je working cow hebt gedaan, was toch niet in de streek? Was dat met vee of enkel dry work? Het is echt niet zo evident om mensen te vinden die op een serieuze manier bezig zijn met wr in w- vlaanderen, daarom ben ik bezig met een site hieromtrent (hopelijk online in juni) . Succes met je blog ,
grtz,
Tom

-----------------

vrijdag 11 april 2008

Here we go...

Gisteren,

Eindelijk nog eens de tijd om deftig met m'n paardje te werken. Wie komt het niet tegen, een mooie wandeling aan de longe met je paard en dan opeens.... Zoef... here we go...en weg is ze, met volle galop en jij probeert haar tegen te houden. Of gewoon van stal naar de weide aan het gaan en ze steekt je telkens voorbij, trekken aan die longe, jou omver duwen... enkel en alleen om vlugger in die weide te graken. Een lekker grassprietje eten...

It's the basic, maar wel heel belangrijk dat je paard deftig aan de longe loopt. Hoe kan je dit dan voorkomen. Wel, bij mij is het gelukt met de ganzenpas. Je vertrekt met de longe in de hand op 1,5m van je paard z'n halster. Op het moment dat je haar adem in je nek voelt, stop je, begin je stevig (met je handen onder je oksel) een gans achter de doen (denk aan de vogeltjes dans) en stap heel zelfverzekerd achteruit. Doe dit tot dat je paard achteruit gaat, stop dan en ga terug vooruit. Komt ze terug te dicht, herhaal het. Vergeet niet dat je je paard moet belonen als ze achteruit gaat (dit door de druk weg te nemen en terug voorruit te gaan).

Echt waar, het werkt :-).

Heb je dit probleem ook meegemaakt? Hoe heb jij dit opgelost? Let me know...

Groetjes
Kevin

woensdag 9 april 2008

Beautifull quotes

Beautifull quotes

"My whole life is the horse"
"The horse knows when you know and he knows when you don't"
"The horse is never wrong"
"It's amazing what you can learn when you've already learned all there is to learn"
- Ray Hunt
--------------------------------------------
"All my life I have looked for the good in horses and in people, and might find the good in the worst."
"It's feel, timing and balance."
'What I know about the horse I learned from the horse'
- Tom Dorrance
--------------------------------------------
'If all I did was teach you to think like a horse and truly understand their psychology, you'd have the keys to be able to do whatever you want with horses, and to win their hearts.'
- Pat Parelli

dinsdag 8 april 2008

NH

Voila,

Alhier een eerste link naar een website van NH van mensen die niet zo bekend zijn. Je kan hier ook een starterskit aanschaffen en aan een ZEER goedkope prijs.

Bekijk de website rustig en sla zelf je oordeel.
http://www.naturalhorsemanship.nl/

Groetjes
Kevin

maandag 7 april 2008

Parelli 30 minutes

Hey iedereen,

Ik heb zojuist nog een paar mooie filmpjes gevonden van Pat Parelli. Zeker eens bekijken!

http://video.aol.com/video-detail/parellis-secret/654954229

http://video.aol.com/video-detail/parelli-discover-the-secrets-to-success-with-horses/3029449514?icid=acvsv2

Enjoy...

Groetjes
Kevin

De methode van Monty Roberts: Join-Up



Hellow again,


In dit stuk zal ik jullie iets meer proberen te vertellen over de 'paardenfluisteraar' Monty Roberts.


Monty gaat in z'n werk met wat hij namelijk noemt: Join-Up.
Via deze diervriendelijke en natuurlijke methode leer je o.a.:


  • hoe je een paard het bijten af kunt leren

  • hoe je een paard beter de trailer in kunt laten gaan

  • hoe je een paard kunt helpen zijn angst voor water te laten overwinnen

  • hoe je het paard kunt laten wennen aan de hoefsmid

  • hoe bokken ontstaat en wat je er tegen moet doen

  • wat te doen bij een paard dat vaak steigert

  • voorkomen dat het paard gaat trappen

  • wat te doen als het paard niet voorwaarts wil gaan

  • hoe je de reactie van een paard op druk kunt gebruiken in de training

  • wat te doen als een paard gaat hangen aan een touw

  • wat te doen als het paard zich verzet tegen het aantrekken van de singel

  • inzien hoe je een paard moet vangen

  • wat te doen als een paard niet van huis weg wil

  • wat te doen als een paard scheidingsangst heeft

  • hoe je om moet gaan met een paard dat schrikt

  • hoe je een paard moet laten halthouden

  • een paard achterwaarts te laten gaan


"Er is nu een prachtig boek verkrijgbaar waarmee je alles hierover te weten komt.
Monty Roberts, een man met het unieke vermogen om te begrijpen waartoe een paard in staat is, schreef zijn levenslange ervaringen met het paard voor ons op. De methode en de man die het ontwikkelde zijn ondertussen wereldberoemd. Door de belangstelling die Hare Majesteit Koningin Elisabeth II van Engeland toonde in zijn technieken gingen voor Monty Roberts heel wat deuren open en kwam hij zo in de gelegenheid met anderen zijn ervaringen te delen.
Door de jaren heen heeft Monty Roberts 170 gebaren ontwikkeld waarop paarden reageren; deze reacties gebruikt hij in zijn omgang met het paard en het toepassen van de door hemzelf ontwikkelde Join-up technieken. Join-up was eigenlijk de naam die hij had gegeven aan het geweldloos omgaan met het paard. Later is het gebruikt om zijn techniek in het algemeen te benoemen. Het is de bedoeling door middel van Join-up het vertrouwen van het paard op een natuurlijke manier te winnen. Voordat je dit kunt moet je natuurlijk wel het natuurlijke gedrag van een paard gaan begrijpen en gaan inzien hoe een paard onze lichaamstaal ziet. Je gaat inzien hoe een paard op menselijke gebaren reageert en hoe je dit dan weer kunt gebruiken in je training.
Mijn trainingsmethoden staan in mijn boek in woord en beeld. Monty Roberts

Bij zijn uitleg in het boek grijpt Monty Roberts ook steeds terug op het gedrag van het paard in het wild. Het observeren van deze 'wilde' paarden heeft hem veel inzicht gegeven in het gedrag van het paard en hoe wij als mens op een natuurlijke manier hierop kunnen inspelen. Monty Roberts laat ook het belang zien van het omgaan met een veulen. Deze omgang is volgens hem al belangrijk één uur na de geboorte. Je kunt het veulen dan al voorbereiden op de omgang met de mens. Door bepaalde aanrakingen en massage ga je het veulen al voorbereiden en vertrouwd maken met de opvoeding die het later gaat krijgen. Door deze inprentfase gaat de opvoeding en het trainen volgens Monty Roberts een stuk makkelijker.

Over de lichaamsbouw van het paard zegt hij duidelijk dat het wel goed is om via een opleiding de principes te leren. Het vermogen ontwikkelen om een goede beoordeling te geven komt volgens hem alleen door jaren ervaring. Hij zegt zelf: "We moeten nooit de waarde van 'een groot hart' onderschatten, een paard dat het heerlijk vindt om ons een plezier te doen." Toch schrijft hij dat er ook exterieur-'fouten' zijn die het je erg moeilijk kunnen maken bij het opleren van het paard. Hij geeft daarom ook goede tips die je helpen inzien wat een goede lichaamsbouw van een paard is. Hij laat je ook inzien waarom een bepaalde lichaamsbouw beter geschikt is voor een bepaalde discipline.


Monty Roberts zorgt ook bij elk besproken onderwerp voor een lijstje persoonlijke tips die je dan later weer kunt gebruiken bij het toepassen in de praktijk.
Tot slot krijg je het antwoord op de meest voorkomende vragen die aan Monty Roberts gesteld werden. Het viel op dat het niet uitmaakte waar hij ter wereld ook was, verschillende vragen kwamen steeds terug. Hij verwerkte dit dan ook als mooie bonus in dit boek.
De tekst in het boek is makkelijk te lezen, voor je het weet is het boek uit en heb je zin in meer..."

Voila, hopelijk spoort dit je aan om het boek te lezen.

Groetjes

donderdag 3 april 2008

Horse & Country TV

Hallo iedereen

Wat ik hier nog heb vergeten te plaatsen zijn de filmpjes van Pat & Linda Parelli op horse&country TV.

Bekijk ze eens allemaal. Zeker de moeite waard!

http://horseandcountry.opusstream.net/Horsemanship/83_138

Hier alvast deel 1. Derest kan je verder bekijken op de website zelf.

Enjoy
Kevin

dinsdag 1 april 2008

Welke problemen los ik op met de 7games?

Hallo terug iedereen,

Zoals beloofd zal ik jullie kort vertellen welke problemen je allemaal kan oplossen met de Seven Games.

Problemen vanop de grond:
  • Bijtende paarden
  • Moeilijk te vangen paarden
  • Hoofd schuddende paarden
  • Paarden die teveel van de kudde afhangen
  • Paarden die het moeilijk hebben met het betreden van hun ruimte
  • Schoppende paarden
  • Lui paarden
  • Paarden die altijd trekken
  • Hengsten
  • Trailer laden
  • Wassen
  • Paarden die niet willen stil staan
Problemen vanuit het zadel:
  • Paarden die moeilijk te stoppen zijn
  • Bokkende paarden
  • Water doorkruisen
  • Je bent zelf bang op je paard
  • Vloeibaarheid tussen paard en mens
  • Hoofd opschudden (steigeren)
  • Je paard eet gras
  • Paard gaat niet vooruit
  • Schuwe paarden
  • Het motiveren van een lui paard
  • Steigeren
  • Staat niet stil bij het opstijgen
Voila, dit zijn zowat de belangrijkste aspecten die je kan voorkomen via de seven games en via de 3 levels van Parelli.

Zijn er mensen die een andere manier van werken kennen om deze problemen op te lossen? Laat gerust een reactie achter.

Thnx
Kevin

vrijdag 21 maart 2008

The Seven Games

Beste lezers

Vandaag zal ik mijn best doen om de Seven Games van Pat Parelli uit te leggen. Nadien zal ik jullie ook meedelen welke problemen je ermee kan oplossen. (Ik werk voornamelijk met voorbeelden van Pat Parelli, omdat ik het programma zelf aan het volgen ben.) Zelf vindt ik het heel goed uitgelegd, zowel voor leken als voor professionals.

De Seven Games zelf zijn:

  1. The Friendly Game

  2. The Porcupine Game

  3. The Driving Game

  4. The Yo-Yo Game

  5. The Circling Game
  1. The Sideways Game

  2. Squeeze Game

Game # 1: The Friendly Game
Dit spel bewijst aan je paard dat je hem niet zal benaderen als een roofdier, dat je vriendelijk en betrouwbaar bent. Je moet zijn vertrouwen proberen te winnen en hem kunnen strelen met een vriendelijke manier van "voelen". En dit overal op zijn lichaam. Geen enkele plaats mag een 'Don't though me there' plaats zijn. Elk gebied waar hij defensief is naar jou toe, vertelt je over zijn skepticism tegenover jou.

Door gebruik te maken van benadering en terugtrekking, kan je uitzoeken tot waar je kan gaan bij je paard zonder hem te forceren. Nadien kan je dit ook proberen met bijvoorbeeld het smijten van een touw, een plastic zak, jassen,... Gebruik alles wat je maar kan bedenken. Dit maakt je paard moediger, hij krijgt meer vertrouwen en wordt minder skeptisch. Zorg er wel voor dat je dit alles doet aan een los touw, zo kan je zien dat je paard vertouwen in je heeft. Een paard vastknopen is het slechtse wat je kan doen. Het paard wordt hierdoor heel angstig.

Game #2: The Porcupine Game
Het tweede spel heet "The Porcupine Game" als herinnering aan het feit dat het paard niet mag leunen tegen druk, maar er moet leren voor te wijken. Als je hem dit leert, leer je hem hoe hij moet reageren op de teugel, op het bit of aan de benen. De druk start heel zacht en loopt op tot het paard reageert. Wanneer het paard beweegt, moet je de druk ONMIDDELIJK stop zetten.

Deze druk wordt toegepast in vier fasen - druk op het haar, daarna de huid, dan op de spier, en als laatste op het bot! Elke fase wordt sterker, en er is geen terugtrekking van de druk totdat het paard tenminste 1 maal probeert te wijken. Op deze manier leert het paard dat hij de juiste beweging heeft gemaakt wanneer jij de druk stopzet. Als hij reageert op fase 1, ga dan niet verder. Als het duurt tot fase 4, wees bereid om vol te houden totdat het paard comfort vindt in het wijken. Beloon het paard zijn kleinste inspannig, dit aan de hand van een aai en een glimlach op je gezicht (denk aan The Friendly Game).

Vergeet niet om 'The Porcupine Game' op alle delen van je paard toe te passen! Denk hierbij aan de neus, de borst, de nek, de voorhand, de achterhand en alle andere plaatsen waar dit nodig zou zijn!

Game # 3: The Driving Game
Dit spel leert het paard om te reagern op impliciete druk. Hier suggereer je waar je je paard wil verplaatsen (bv: de voorhand) en het paard verplaatst zichzelf zonder dat je hem aanraakt! In het beginnen zal je dit moeten oefenen vanop een dichte afstand. Naarmate je beter wordt en je vorderd in de levels, zal je dit kunnen toepassen van op grotere en verdere afstanden. Dit spel kan leiden tot een onzichtbare communicatie tussen paard en mens

Nogmaals, de vier fasen zijn belangrijk - fase 1 is het afluisteren van de lucht, fase 2 is licht tappen met de vingertoppen op het paard, fase 3 is de middellange en de nadruk op het tappen met de vingers, fase 4 is het zacht 'slaan' met de vlakke hand.

Dit blijf je doen met hetzelfde ritme! Onmiddelijk wanneer het paard reageert, al is het maar met de kleinste respons, beloon hem. Laat je arm relaxeren, lach en geef je paard een aai. Het duurt echt niet lang voor het paard beseft wat je bedoeld, en dat hij al wijkt voor fase 1. Doe dit ook in verschillende richtingen: voorwaarts, achterwaarts, zijwaarts, de voorhand, de achterhand,...


Game #4: The Yo-Yo game
Stuur het paard achteruit, van u af, en breng hem vervolgens naar voren in een rechte lijn, gebruik makende van je touw. Het doel is om voorwaartse en achterwaartse bewegingen soepel en gelijk te verkrijgen.

Heel belangrijk is dat je het volgende begrijpt: een paard is niet gewoon van achteruit te gaan, het zijn vluchtdieren. Vluchtdieren gaan instinctief vooruit! Wij willen bereiken dat je paard gaat nadenken voor hij iets doet!

Gebruik hier terug vier fasen en de "scharnieren" in uw vingers, pols, elleboog en schouder. Start fase 1 door gewoon te schudden met je wijsvinger naar het paard. (met je touw in je handen) Fase 2, schud met je pols, zodat het heel zachtjes het touw beweegt. Fase 3, buig je elleboog en schud met het touw via je onderarm. Fase 4 is dan uiteindelijk om je elleboog volledig te strekken en je met je hele arm te schudden aan het touw. Stap over van fase naar fase zolang je geen antwoord gekregen hebt van je paard. Gebruik voor elke fase ongeveer 3-5 seconden. Op het moment dat je je paard de beweging ziet maken naar achteren. Stop onmiddelijk met bewegen en glimlach! Zo zal je paard beseffen dat hij de juiste oplossing heeft gevonden!

Hier is het ook heel belangrijk om beide ogen van het paard op je gericht te hebben. Van zodra je paard zijn hoofd draait, zal je de rechtheid en het achteruitgaan verliezen! Je moet hier echt wel op details letten en ervoor zorgen dat je je paard een stap voor bent.


Game #5: The Circling Game
In dit spel gaat het allemaal over het ontwikkelen van je paard, zowel 'mentally, emotionally and physically'. Het leert hem om verbonden met je te blijven en toch die slappe koord te behouden terwijl hij op het zelfde tempo blijft stappen, draven of galloperen.

Er zijn drie onderdelen in 'The Circling Game': Het versturen, het toelaten en het terugbrengen. Dit alles moet gebeuren zonder maar één pas te verplaatsen. Om het paard te versturen, leidt je zijn neus in de richting die jij wil dat hij gaat. Als hij niet wil vertrekken, spoor hem dan aan met het uiteinde van je touw doormiddel van het te zwaaien naar z'n nek. Eenmaal hij is vertrokken, lach en geef het touw telkens door achter je rug.

Onder het toelaten verstaan we het volgende: Het paard de mogelijkheid en de verantwoordelijkheid geven om zijn pas aan te houden. Doe dit gedurende minimum 2 rondjes en maximum 4 rondjes. Als je constant moet vragen aan je paard om vooruit te gaan, dan is hij het spel aan het winnen, en dat is niet de bedoeling. Vertrouw je paard dat hij het juiste zal doen.
Als hij stopt, draai je om, kijk hem aan met een boze blik, zet z'n neus terug in de juiste positie en laat hem terug vertrekken. Als hij vertrekt: Simply smile :-).

Om hem terug bij je te brengen doe je het volgende: Draai je om en kijk hem aan, laat het touw zachtjes in je handen vloeien naar jou toe (tot je een bijna strak touw overhoudt tussen jou en het paard) en zwaai dan met het uiteinde van het touw naar de achterhand van je paard. Doe dit tot hij zijn achterhand draait en recht naar je kijkt.

Doe hij dit --> stop and smile!!! Breng je paard tot bij je en aai hem (Friendly Game).
Dit is hoe je een paard gemakkelijk leert controleren - zowel mentaal, emotioneel als fysiek.


Game #6: The Sideways Game
Hier leren we het paard zijdelings te bewegen, zowel links als rechts met gemak. De twee belangrijkste gebieden op je paard zijn de nek-tot-neus (zone 1) gebied en de achterhand (zone 4).

We maken hier ook gebruik van 'The Driving Game'. Beweeg om de beurt zone 1 dan zone 4, enz.. totdat je paard zich recht opstelt en zo zijdewaards begint te bewegen. Doe dit ook altijd onder een losse teugel en met een kleine afstand. Zo krijgt hij vertrouwen en toch niet genoeg ruimte om zich te draaien 'and kick you'!

Het zijdelings bewegen is belangrijk voor soepelheid, galopwissel, spins en om "forwardaholics" te controleren in hun bewegingen. Begin hier langzaam aan en juist. Gebruik desnoods een hek of iets dergelijks om te voorkomen dat je paard constant voorwaards loopt.


Game #7: Squeeze Game

Paarden zijn van nature claustrofobisch. Ze zijn echt bang van te kleine of krappe ruimtes. Via dit spel leer je je paard moediger en kalmer te reageren in nauwe plaatsen. Begin hier met een grote ruimte tussen jou en een hek (of iets dergelijks). Vraag aan je paard om ertussendoor te gaan terwijl jij stil blijf staan. In het begin kan het wel handig zijn om terwijl je het vraagt, achteruit te gaan. Zo komt het paard naar je toe en kan je hem dan tussen de ruimte leiden.

Maak hier terug gebruik van de 4 fasen. Fase 1: richt je paard z'n neus naar de opening. Fase 2: hef het uiteinde van je touw op, fase 3: zwaai er zachtjes mee in zijn richting. Fase 4: als het paard erdoor is gegaan, draai z'n achterhand weg van jou, zodanig dat hij recht naar je kijkt!

Naarmate je paard meer vertrouwen opbouwd, kan je dit beginnen doen in kleinere ruimtes.


Vergeet niet: Oefenen baart kunst!!


De volgende keer vertel ik je voor welke problemen deze 7 games perfect zijn.

Hieronder nog een filmpje op YouTube van de Seven Games, enjoy:

- http://nl.youtube.com/watch?v=0ukspOPvtH8

Voila, veel succes ermee. Reacties mag je altijd nalaten!!! Vertel mij hoe je deze fases ervaart, en ik zal je proberen te helpen hoe je ze kan oplossen.

Groetjes

Kevin

woensdag 19 maart 2008

Mijn filmpje

Hieronder vind je een home-made movie over wat je allemaal kan vinden op m'n blog. Dit filmpje kan je ook terug vinden op youtube.

Iemand nog suggesties om een filmptje te maken? Wat kan ik eraan verbeteren? Laat een reactie na (mogelijk onder dit kader!)

maandag 17 maart 2008

Beginnen met Natural Horsemanship

Voor de mensen die wensen te beginnen met PNH, ziehier de site voor het aankopen van de 3 levels op dvd. (zowel bij Pat Parelli of Eddy Modde Nederland) Dit is een zelfstudie pakket, wel redelijk duur, maar wel de moeite waard! Je kan ook op zoek gaan naar mensen die zich hier ook in specialiseren en daar les volgen. Beiden zijn waarschijnlijk even effectief.

http://www.parelli.com/product.faces?catId=12
http://www.parelli.nl


Ik zal mijn best doen om ook via m'n blog enkele plaatsen en mensen te zoeken die minder bekend zijn, maar dezelfde resultaten bekomen met hun paarden!

Grtz
Kevin

maandag 10 maart 2008

Welk paard heb jij?

Pat Parelli heeft een heel interessante figuur in elkaar gebokst, om zo zelf te kunnen achterhalen welke trotse viervoeter je in je stal staan hebt. Enjoy your search!




Een betere afbeelding vindt je terug op de originele site:
- http://www.parelli.com/content.faces?groupType=HORSENALITY

- http://files.parelli.com/HorsenalityChart.pdf

Wat vindt je hiervan? Klopt dit? Laat het mij weten en anderen via: reacties (onder dit venster)

vrijdag 7 maart 2008

Parellinaturally

Een heel mooi voorbeeld van Parelli (The USA Tour Little Rock Highlights)

http://nl.youtube.com/parellinaturally

Enjoy!

donderdag 6 maart 2008

Western Riding

Hellow again

Ik was zo eventjes aan het denken wat ik nog allemaal kon typen, en m'n lijstje is eindeloos, maar één iets mocht echter niet ontbreken: Mijn passie voor western en cowboys.

Hoe kan het anders: als klein mannetje vol spanning zitten kijken naar één of andere western, waar enorm veel paarden in voorkomen en er altijd wel actie in voorkomt. Naarmate mijn leeftijd toenam, begon de interesse te groeien omtrent de stunts met die paarden. Dit kan je een paard toch niet leren zonder enige vertrouwen in je te hebben? Daarom dat ik ook zal proberen in de zijbalk enkele mooie filmpjes te plaatsen ivm western riding. Vooral spinning, reining, bronc riding (iets minder paardvriendelijk jammer genoeg), cattle drives en team penning zijn echt wel interessant.

Enjoy these horse movies!

Grtz
Kevin

maandag 3 maart 2008

Wat is 'Natural horse-man-ship' nu eigenlijk?

Natural horse-man-ship staat voor het natuurlijk omgaan met paarden om zo tot een betere communicatie te komen met je paard.

Aan de hand van verschillende programma's (Pat Parelli, Monty Roberts, Klaus Ferdinand Hempfling,...) kan je jezelf zowel fysisch, mentaal en emotioneel verder ontwikkelen om zo een betere band te creëren met je geliefde viervoeter. Het is de bedoeling om je via deze manier te leren communiceren met je paard, zoals zij dat onderling ook doen. Weg met zwepen om ze te straffen, of sloffen om ze mooi aan de teugel te laten lopen, of sporen... Al deze, en vele andere, accessoires mogen wel gebruikt worden voor de show, maar ze mogen ZEKER GEEN verlengstuk zijn van je lichaam.

Zelf volg ik het programma van Pat Parelli, en geloof me, elke dag sta ik nog versteld van het verschil tussen hoe ik iets aangeleerd werd op manege en hoe je heel simpel enkele problemen kan oplossen of vermijden. Het vraagt natuurlijk enorm veel oefening en tijd om de juiste techniek onder de knie te krijgen, maar eenmaal je dat weet en waarop je zeker moet letten bij je paard, zul je enorm veel leren van je trouwe viervoeter.

Nog niet overtuigd van de methode? Kijk maar eens op het Internet of ga maar eens lang bij mensen die de techniek toepassen, je zal zo geboeid zijn dat je niets anders zou willen kunnen!

Groetjes
Kevin

dinsdag 26 februari 2008

Natural horsemanship in m'n leven....

Alles begon toen ik telkens voor dezelfde problemen kwam te staan met mijn engelse volbloed. Steeds weer schrikken voor die kleine dingen, de onderlinge communicatie die faalde.. Ik had er genoeg van, toen ben ik beginnen zoeken naar oplossingen.

Ik was 14 jaar toen ik uiteindelijk over Monty Roberts begon te lezen en zijn verhaal met Shy Boy. (zeker een aanrader voor mensen die nog niet overtuigd zijn van de techniek). Naarmate mijn inzicht vorderde in paardengedrag, zag ik ook veranderingen in de relatie tussen Cashmir (mijn merrie) en mezelf. Niet altijd even positief, maar wel voldoende om uit te leren. Langzaam aan begon het me meer en meer te interesseren.

Langzaamaan heb ik de techniek van dhr. Roberts onder de knie beginnen krijgen en het wierp zijn vruchten af. De join-up is iets wat iedereen moet begrijpen, het is een basis in het verstaan van paarden.

Ik heb momenteel niet veel tijd om verder te typen, wegens school en dergelijke, maar ik doe mijn best om hier zoveel mogelijk over mijn eigen ervaringen en natural horsemanship op zich te vertellen..

C you soon!

maandag 25 februari 2008

Klaus Ferdinand Hempfling: Stallion Training

Hier hoeft ik echt geen woorden aan te verspillen. Dit is echt het perfecte voorbeeld van: een foto zegt meer dan 1000 woorden, wat zegt deze video dan?!?

http://nl.youtube.com/watch?v=vvjULYAZNUs

zondag 24 februari 2008

Wie? Wat? Waarom?


Beste lezers/bezoekers,

Welkom op mijn blog, waar ik jullie hopelijk wat bij zal leren omtrent Natural Horse-Man-Ship.

Wat is NHS nu eigenlijk?
Wie droomt er niet van als rasechte paardenliefhebber: Samen met je kameraad, zonder enig contact en toch in verbinding, rustig gaan wandelen. Compleet vertrouwen in elkaar, wetende dat zowel jij als je paard voor elkaar zullen vechten in moeilijke tijden. Het samen wandelen zonder longe, zonder halster, gewoon in volledige vrijheid. Dan nog niet gesproken van het wederzijds respect dat kan ontstaan. Dit alles is mogelijk dankzij Natural Horse-Man-Ship. Met heel veel inzet en heel veel geduld, maar o zo de moeite waard kan het een droom zijn die tot werkelijkheid komt!

Eén van de vele beroemde Natural Horsemen is Pat Parelli, en wat ik je allemaal zal vertellen via deze blog, is dankzij deze man! Maar op mijn blog zal ik nog wel enkele onderwerpen aan deze en nog vele andere 'horsemen' spenderen.

Groetjes

Kevin